Redaktionsarbejde: Bøger, rapporter og redigerede tidsskrifter

Århundredets børn

2017

Århundredets børn

I en samtaleserie med tretten 95-årige drøfter de både for- og bagdele ved alderdommen. Fælles for de interviewede er, at de alle har deltaget i en helbredsundersøgelse gennem de seneste 45 år. Bogen bygger nemlig på den omfattende befolkningsundersøgelse, som Glostrup Kommune indledte i 1964. 

Undersøgelsen indebar både fysiske og psykiske tests og frembragte betydende data for sundhedsforståelse hos ældre borgere. Men selvom tal og statistikker er vigtige faktorer, må nogle ting simpelthen fortælles.

Formålet har været at få de ældre til at tale frit – i håb om at forskerne bedre kan forstå resultaterne af de statistiske analyser gennem samtaler med de ældre. Siden 2009 har læge Marianne Schroll derfor interviewet undersøgelsens deltagere for at få sat ansigt på undersøgelsen. 

I Århundredets børn bliver den kvantitative helbredsundersøgelse dermed kombineret med et kvalitativt og personligt indblik i ældres sundhedsforhold. Her møder vi tretten helstøbte personligheder, formet gennem et langt liv. De giver deres egne svar på nogle af livets største spørgsmål: Hvordan kommer man igennem livet hertil" Hvorfor mister man ikke modet" Hvad er meningen med det hele? Sådanne overvejelser er nemlig også en del af at blive ældre og kan sammen med statistikken illustrere ældrebefolkningens sundhed og udvikling.

Århundredets børn præsenterer et unikt perspektiv på ældresundhed fra en gruppe mennesker, der er positivt bagkloge: De har levet livet og ved, hvordan det gik.

Marianne Schroll er professor emerita i geriatri og medicinsk pioner inden for forskning i aldringsprocessen, ældresundhed og det levede liv.

Anne Leonora Blaakilde har været sprog- og redigeringskonsulent

ff